Фотографска платформа Photo Street
Събития Фото Конкурс Фотописи
plus Добави снимка plus добави фотопис
Категории

Пътешествие
Горещи новини
Хора
Интересни истории
Портрети
Ритуали и обичаи
Спорт
Весело
Диви животни
Чувства и емоции
Изкуство и мода
Музика & Концерти
Зов за помощ
Фотографите разказват
Моят град/държава
Архитектура
Езотерика & Фенг Шуи
Домашни любимци
Почивка и приключение
Природа & Градини
Социално
Писна ми
Просто снимки
Търся/Предлагам животниТоп Фотописи
Най-нови Фотописи
Всички Фотописи
Топ автори
Най-нови автори
Фотописи...

Пирин планина.

03.08.2009

Пирин е най-красивата и с най-ярко изразен алпийски характер планина в България. Тя е втора по височина след Рила (в България) и трета на Балканския полуостров (след най-високия връх на Олимп, Гърция - вр. Митика, 2917 м ).


photo 1908


photo 1909

Пирин е извънредно богат на растения и животни. До момента са установени около 1300 вида висши растения, което е 1/3 от всичките познати в България, 320 вида мъхове и няколкостотин вида водорасли. Висок е процентът на локалните ендемити - растения, които се срещат само в Пирин. Те са 18 на брой - пирински мак, пиринска ливадина, пиринска мащерка, давидов лопен и др. Много от растенията са редки и защитени, като например познатият на всички еделвайс, който се среща най-вече по Джамджиевите скали под Вихрен. Растителността е вертикално зонирана в три височинни пояса - горски, субалпийски и алпийски.


photo 1910


photo 1911


photo 1912


photo 1913

Залеза над Суходолското езеро.
1963г. изчезва част от река Суходол извираща от Суходолското езеро. Изчезването се дължи на силното заметресение в Скопие.


photo 1914


photo 1915

Седловината Кончето е може би най-голямото предизвикателство за туристи и алпинисти аматьори в Пирин. Намира се между върховете Бански суходол и Кутело II на 2800 м н. в. и представлява скален ръб, свързващ двата върха. Дължината му е около 150 метра, като в най-тясната си част е широк само 50 см. За премиването му има и алтернативни пътеки и маршрути, но безспорно най-голяма доза адреналин и удовлетворение ще получите, ако минете по ръба.


photo 1916


photo 1917

Скалите, които изграждат Вихрен, са мрамори, които не задържат вода, поради което в целия район на върха няма реки и езера. Най-близките езера са Влахините на югозапад. Растителността по склоновете на Вихрен е бедна - трева и лишеи, докато животинският свят е по-богат - има птици, дребни гризачи, но най-вече диви кози, които обитават Казаните в подножието на върха.


photo 1918


photo 1919

Именно с Каменишка кукла връх Каменица придобива характерния си и много популярен вид, гледан от Тевното езеро. От север той е скалист и широк с отчетливо остър връх, а под скалите има голямо поле от морени. Това е причината за носи името Каменица.


photo 1920


photo 1921

Заслон Тевно езеро е едно от най-красивите и спокойни места в Пирин, намира се до езерото, разположено на 2505 метра височина и заобиколено от повечето страни от красиви върхове. Намиращ се точно по средата между хижа Безбог, хижа Демяница, заслон Спано поле, хиха Каменица и хижа Пирин, заслонът е най-отдалеченото от цивилизацията място за нощуване в Пирин. Близо до него на север са върховете Момин двор (2730 м., на половин час) и Дженгала (2761 м, на час и половина), от които се открива невероятна гледка към околните езера, а на юг се извисява грамадния масив на връх Каменица (2851 м.), който лесно се вижда и познава от почти всеки друг връх в Пирин. В заслона ви очакват гостоприемни хижари и много топло посрещане


photo 1922


photo 1923

Името на върха е свързано с две легенди. Първата от тях твърди, че юначната българка Тодорка, защитница на крепостта Ситан, до последния си дъх се борила с друговерците турци и предпочела смъртта пред поруганието (в различните варианти тук се намесва и персонаж на има Мурат бей, на когото е кръстен връх Муратов). Гонена от турците, тя се качила на върха над крепостта, хвърлила се в бездните му и загинала. Според втората легенда една местна девойка на име Тодорка след като не могла да склони баща си да я даде за жена на нейния любим Васил (Василаки), избягала от дома и като се качила на върха, заплакала, от което се образували двете езера Тодорини очи (или още Тодорини сълзи). Васил напразно я търсил, докато накрая стигнал до близкия връх Василашки чукар и там, отчаян, се хвърлил в езерото под върха (едно от Василашките езера).


photo 1924Автор: ИветаДобави коментар

06.08.2009


Mathy
  Харесва ми!

Добави коментар
 


Автор:
Ивета
Ивета


Категории: Пътешествие

Символи Символи

Боянският водопад Боянският водопад

Цветя Цветя

Рила планина Рила планина

Детска игра Детска игра

Всички Фотописи на автора >>